Asya’dan Gelen Sıcak Havalarda Serinlemek İçin Eski Bir Yöntem: Tuzlu Çay

Yaygın olan soğuk içecek tüketimi geleneğinin yaz aylarında her zaman en iyi çözüm olmadığı ortaya çıktı. Sıcak ülkelerde birçok insan yüksek sıcaklıklarda sıcak içecekler tüketmeyi tercih ediyor . Ancak bu yaklaşımın da bazı koşulları var.

Doğu ülkelerinde geleneksel olarak yağ parçalarıyla birlikte tuzlu çay içilmesi, iştahı azaltarak daha az yemenize ve dolayısıyla aşırı ısınma riskinizi düşürmenize yardımcı olur. Yakın zamanda yapılan bir deneyde bisikletçilere sıcak ve soğuk su ikram edilmiş ve sıcak su içenlerin daha fazla ısı kaybettiği gözlemlenmiştir. Bu da bize ılık veya sıcak içeceklerin serinlemek için daha uygun olduğunu gösteriyor.

Ancak uzmanlar bu konuda her şeyin bu kadar basit olmadığını da belirtiyor. Vücudumuz yüksek sıcaklıklarda sıcak içecekler tükettiğimizde aşırı ısınmaya karşı “tedavi” yöntemleri başlatarak ter bezlerini harekete geçirir ve sıvıyı daha aktif bir şekilde dışarı atar. Fakat ısı kaybı ancak terin buharlaşmasıyla gerçekleşir. Yaz aylarında giydiğimiz giysiler genellikle teri emer ve buharlaşmasını engeller.

Açık havada spor yapıyorsanız ve cildiniz açıktaysa ter buharlaşabilir ve bu durumda terlemeyi teşvik etmek faydalı olabilir. Fakat etrafınızda hava sirkülasyonu yoksa, giysiler giyiyorsanız, yüzüyorsanız veya nemin %100’e ulaştığı tropik bölgelerde (kuru Orta Asya’nın aksine) sıcak içecekler önerilmez. Bu durumlarda soğuk içecek tüketmek veya dondurma yemek daha faydalı olacaktır.

Aynı durum banyo veya sauna gibi ortamlar için de geçerlidir. Ortamda nem oranı yüksekse sıcak içeceklerden kaçınmak gerekir. Kuru ortamlarda ise terlemeyi teşvik etmek için sıcak içecekler tüketilebilir. Fakat her halükarda sıcak çay içtikten sonra hemen güneşe çıkmamak ve klimalı bir ortamda veya temiz havada oturmak önemlidir. Bu durum özellikle yaşlılar için kritik önem taşır.

Aşırı ısınma belirtileri:

Soluk cilt
Kuru mukoza zarları
Susuzluk
Baş ağrısı
Vücut ısısında artış
Bu belirtileri yaşıyorsanız sıcak içeceklerden kaçınmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir